Yazan : Şadi Evren ŞEKER

CSMA ve Token Ring gibi bir Yerel Ağ bağlantı protokolü olan Aloha 1970 yılında Hawaii Üniversitesinde geliştirilmiştir. Geliştirme sürecinde temel alınan ortam kablosuz ağlardır bu yüzden örneğin uydu iletişimi de dahil olmak üzere pekçok yerde kullanılabilir. Çalışma mantığı basittir:
Gidecek veri varsa yolla
Şayet çakışma olursa daha sonra tekrar yolla
Yukarıdaki iki adımlık çalışmada en çok tartışılan kısım “daha sonra” kısmıdır. En verimli “daha sonra” nın ne olacağı bir araştırma konusudur.
Aloha protokolü aslında ikiye ayrılabilir. Bir saf aloha (pure aloha) diye adlandırılan ve ilk çıktığında kullanılan çeşidi varken bir de bölümlü aloha (slotted aloha) adı verilen ikinci bir çeşitten bahsedilebilir. İlk çeşidinin hat kullanım başarısı %18 seviyesindeyken ikincisi %36 gibi başarılara ulaşabilmektedir, ilk durumda hattın %82’si ikinci durumda ise %64’ü israf edilmektedir.

Aloha’nın en çok karşılaştırıldığı protokol CSMA protokolüdür çünkü yerl ağda en çok kullanılan ve en başarılı protokollerden birisidir. CSMA yaklaşımında her bilgisayar, ağda bir çakışma olduğundan haberdar edilmektedir, aynı zamanda CSMA yaklaşımında her bilgisayar hatta bir bilgi koymadan önce hattı sorgulamakta ve ancak hat serbestse hatta bilgi koymaktadır, bu durum özellikle bant genişliğinin düşük olduğu kablosuz bağlantılarda oldukça zor olmaktadır.
Artıları:
uygulaması kolaydır
Hattı tek bir bilgisayar sürekli olarak tam kapasitede kullanabilmektedir
Merkezî yönetim gerektirmeyen ağda sadece slotların uyumlu olması yeterlidir

Eksileri:
Çakışma ihtimali ve israf olan zaman bölümleri vardır
Verimliliği tartışma konusudur

Aloha protokolünde çakışma olmama olasılığı şu şekilde hesaplanabilir. Örneğin hatta bir noktadan veri gönderilme olasılığı p olsun, bu durumda n adet nokta için veri gönderilmeme olasılığı 1-p olacaktır.
Anlık olarak veri yolladığımız için yollanan zamandan bir önceki ve bir sonraki zamanlarda da çakışma olmamasına dikkat edilmelidir. öyleyse örneğin tn zamanında veri yollanıyorsa tn-1 ve tn+1 zamanlarında da çakışma olmamalıdır. Ve başarılı yollama olasılığı
p * (1-p)^n * (1-p)^n
olarak bulunur. ilk p olasılığı bir noktadan veri gönderilme olasılığı, ikinci (1-p)^n t-1 ile t zamanı arasındaki çakışma olmama olasılığı ve son (1-p)^n değeri ise t ile t+1 zamanları arasında çakışma olmama olasılığını vermektedir.

Bu değer n sonsuza giderken, yani çok fazla iletişim olduğunda, 1/(2e) değerine yaklaşmaktadır o da 0.18 değerini verir.

Yorumlar

  1. mertcan

    Hocam emeğinize sağlık valla bu sene hangi derse elimizi atsak sizin siteden yardım aldık.
    Çalışmalarınızın daha iyi şekilde devam etmesi dileğiyle…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir