Yazan : Şadi Evren ŞEKER

Eşlik biti yada parity bit olarak bilinen bu bit, ikilik tabandaki bitlerin tek veya çift olması esasına göre kontrol amaçlı olarak kullanılan bittir.

Örneğin 7 bitlik bir mesajın bit değerlerinin toplamı tek ise 1 çift ise 0 bilgisini de bu 7bitlik mesaja ekleyerek 8 bitlik bir mesaj elde edilir. Karşı taraf mesajı aldıktan sonra bit değerlerini toplayarak 8. bit olan eşlik biti ile karşılaştırır. Şayet eşlik biti tutuyorsa sorun yok demektir, şayet tutuşmuyorsa mesajda veya eşlik bitinde bir bozulma var demektir.

Örnek:

Mesaj: 1011011

Mesajın toplam değeri (kaç tane 1 olduğu) : 5 , 5 bir tek sayı olduğu için partiy bit olarak karşıya 1 yollanacak

Parity bit ile mesaj: 10110111

Alan taraf mesajın ilk 7 bitini toplayara 5 sayısını bulur bu tek sayı olduğu için parity bit olarak 1 olması gerektiğini düşünür ve parity bit 1 olduğu için sorunsuz aldığına karar verir.

parity bit hesaplanmasında binary toplama işlemi de yapılabilir. Yukarıdaki örnek için basitçe:

1+0+1+1+0+1+1 = 1 olarak bulunur (onluk tabana çevirmeksizin ikilik tabanda toplamın son biti alınır)

Bu kontrol işleminin başarısız olması için en az 2 bitte birden bozulma olması gerekmektedir.

Yorumlar

  1. Furkan

    Hocam örnek verdiğiniz bit dizgisinde sondaki bit 0 olsaydı bit dizgisinin hatalı olması için yeter li mi son ifade de “Bu kontrol işleminin başarısız olması için en az 2 bitte birden bozulma olması gerekmektedir” dediniz en sondaki bitin solundaki bitinin de mi hatalı olması gerekiyor yoksa ikisi birden mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir