Yazan: Şadi Evren ŞEKER

Bilgisayar grafiklerinde kullanılan bu terime göre ekranda görüntülenecek olan bilginin iki kere hafızalanmasıdır. Buna göre görüntünün iki ayrı kopyası hafızada tutulur.Grafiklerden birisi gösterilirken diğeri hazırlanır. Böylece ekranda sadece bir tanesi görüntülenirken diğeri hafızada bir sonkrai görüntülenme için hazırlanır.

Hafızada ayrıca hazırlanılmasının sebebi, bu hazırlama işleminin vakit alması ve bütün işlemin çok hızlı bir şekilde bitmemesidir. Yani bir görüntüde çok sayıda nesne olduğunu düşünürsek bu nesnelerin hepsi farklı zamanlarda sırayla çizilmetedir. İlk çizilen nesne ile son çizilen nesne arasında zaman farkı olmaktadır. İşte izleyicinin bu farkı görmemesi için hafızada çizim işlemi yapılıp bitmiş ve hazır görüntü kullanıcıya gösterilir.

Yukarıdaki şekilde iki hafızada görüntülenmiştir. Sağdaki kolonda hafıza, soldaki kolonda ise ekran görüntülenmiştir. Yukarıda gösterilen animasyona göre gülen yüz yukarıdan aşağıya kaymaktadır. 3 kareden oluşan bu animasyonun 2 ayrı durumu yukarıda görülmektedir. İlk satırda ekranda gülen yüz yukarıdayken hafızada bir sonraki kare olan ortadaki hali hazırlanır. İkinci satırda ise daha önce ortalanmış olan gülen yüz ortalanırken hafızada gülen yüzün alttaki hali hazırlanır. Bu şekilde animasyon bir sonraki görüntüyü hafızada hazırlerken bir önce hazırladığı görüntüyü ekrana basar.

Yorumlar

  1. Yakup Ekko

    “…Sağdaki kolonda hafıza, soldaki kolonda ise ekran görüntülenmiştir…” ifadesi tam tersi olması gerekiyor hocam. Solda hafıza, sağda ekran bulunuyor.

    Bilgiler için teşekkürler…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir