Yazan : Şadi Evren ŞEKER

Aktif bir ağ (network) cihazı olan köprünün amacı iki farklı ağı birbirine bağlamaktır. Bu cihaz yönlendiricilerin (routers) sık kullanılması ve ucuzlayan maliyetleri sonucunda günümüzde çok sık kullanılmamaktadır.

Kısaca bağlı olduğu iki ağdaki paketleri birbirine aktarır ve bu sayede sanki tek bir ağ varmış gibi çalışmasını sağlar. Bu cihazın yönlendirici (router) ile değiştirilmesi ile iki ağ arasında gereksiz trafik engellenmiş olur. Yani bir ağdaki paketin diğer ağa gitmesi gerekmiyorsa bu paket ilgili ağda kalarak diğer ağda trafik oluşturmaz.

Yukarıdaki şekilde köprülenmiş (bridged) ağların ikisi birden tek bir ağ gibi çalışmaktadır. Arada köprü ismi verilen bir cihaz bulunmakta ve ağların birbirine bağlamaktadır.Bir ağdaki paket bütün ağı dolaşabilmektedir.

Yukarıdaki şekilde ise arada yönlendirici (Routers) konulmakta ve iki ağ ayrı ağlar olarak çalışmakta ancak ve ancak diğer ağa gönderilen bir paket olduğunda yönlendirici üzerinden paket geçerek diğer ağda trafik oluşturmaktadır.

Routerlar (yönlendiriciler), birdgelerden (köprülerden) farklı olarak OSI katman 2 yerine OSI katmanı 3’e kadar yönlendirme yapabilmektedir. Bunun anlamı bir router ile frame (çerçevelerin) yönlendirilmesi yerine paket (packet) yönlendirme yapılabilektedir. Yani Bridgeler MAC (machine address code) seviyesinde yönlendirme yapabilmekteyken yönlendiriciler (routers) bir seviye üstü olan IP adresi bazında yönlendirme yapabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir