Yazan : Şadi Evren ŞEKER

JSP dilinde tanımlı olan ve çok kullanılan dört obje ve tanımı aşağıda verilmiştir:

  1. request
  2. response
  3. out
  4. session

request nesnesi HttpServletRequest sınıfından (class) tanımlanan bu nesne kullanıcı isteklerini (Request) karşılamak amacıyla kullanılır.

response nesnesi HttpServletResponse sınıfından (class) tanımlanmıştır ve kullanıcıya gönderilecek olan cevap bilgisinin oluşturulmasında kullanılır.  Servletlerden farklı olarak JSP dilinde kullanıcıya gönderilecek olan cevap (response) hafızalanmıştır (buffered) ve bu hafızalanmış veriye istenilen bir anda erişmek mümkündür.

out nesnesi sanılanın aksine PrintWriter sınıfından (class) değildir. Bunun yerine Writer sınıfının bir çeşidi olan ve hafızalama (buffer) yeteneği bulunan JSPWriter sınıfından bir nesnedir. out nesnesi ile üretilen sayfanın içerisine veri yazmak ve değişken sayfalar üretmek mümkündür.

session nesnesi HttpSession sınıfından bir nesne olup kullanıcı oturumlarını (detay için tıklayınız) takip etmek için kullanılır.

Ayrıca JSP dilinde application, config, pageContext ve page isimli nesnelerde sıklıkla kullanılmaktadır.

application nesnesi ServletContext sınıfından olup JSP sayfaları bu nesneler içerisinde kalıcı veriler (persistent data) tutabilmektedirler.

config parametresi ServletConfig sınıfından olup JSP sayfasının ilk oluşturulması sırasında çalıştırılan jspInit fonksiyonunun içerisindeki ayarları (Değerleri) tutmak için kullanılır.

PageContext sınıfından oluşturulan pageContext nesnesinde ise sayfa içeriği bilgisi durmaktadır.

Son olarak page nesnesi aslında bir takma ad gibi düşünülebilir ve this nesnesi yerine kullanılır. this nesnesinin yoğun kullanımından dolayı page ismi nadiren kullanılmaktadır. İkisi aynı anlama gelmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir