Yazan : Şadi Evren ŞEKER

JAVA teknolojisi üzerine kurulu olan ve web üzerinden sunucu tarafı kod geliştirme (server side development) olanak sağlayan bir teknolojidir.

JSF teknolojik olarak JSP (Java Server Pages) teknolojisinin üzerine kurulmuş bir çerçeve (framework) olarak düşünülebilir. Yani üretilen ve gösterilen kod olarak JSF teknolojisinin altında JSP teknolojisi kullanılmaktadır.

Klasik talep tekileşimli MVC (request driven Model View Controller) yapısından farklı olarak JSF bileşen bazlı yaklaşımı kullanır. Yani istemci tarafında bir sayfadan başka sayfaya geçildiğinde JSF tarafında eski sayfa bileşenleri saklanır ve bu sayfaya geri dönüldüğünde saklanan bu bileşenler yüklenir.

JSF teknolojisinde aşağıdaki özelliklerden bahsedilebilir:

  • Bileşen bazlı arayüz teknolojisi. Yani kullanılan bileşenlerin durumlarını (state) tutabilen, bu bileşenler üzerindeki eylemleri (event) takip edebilen, giriş değerlerini doğrulayabilen (validation), değerleri dönüştürebilen (converting), sayfa yönlendirmeleri (navigation) tanımlayabilen ve uluslar arası standartları destekleyebilen (dil, para birimi, klavye gibi (internationalization) ) bir uygulama geliştirme arayüzüdür (application programming interface , API)
  • JSF ayrıca sabit arayüz bileşenleri sunmaktadır ve geliştirici bu arayüz bileşenlerini kullanarak site geliştirebilmektedir.
  • JSP içerisindeki özel etiketler (tag) ile geliştiricilerin JSF sayfaları yazması mümkündür.
  • Sunucu tarafında etkileşimli olarak eylemlerin kontrol edilmesi mümkündür
  • Sunucu tarafında durumun (state) saklanması ve kullanılması mümkündür.
  • Yönetilen Çekirdek (managed beans) kullanmaya imkan sağlar (yönetilen çekirdekler kabaca JAVA çekirdeklerinin (JAVA Beans) bağımlılık zerk edilmiş halidir (dependency injection)
  • Ayrıca JSF 1.2’den sonra ve JSP 2.0’dan sonraki sürümlerde Birleştirilmiş İşlem Dili (unified expression language) desteği bulunmaktadır.

Yukarıdaki sayılanlara ilave olarak AJAX teknolojisi ile yakın ilişki içerisinde olan JSF teknolojisinde çoğu ortama özgü olarak hazır bazı kütüphaneler bulunmaktadır.

Yorumlar

  1. Mithat

    Merhaba Hocam cok guzel bır anlatım olmus tam manasıyla neyin ne oldugunu anladım .Benım bır sorum olucak ben mesela hazırda bır server’a baglantı yapıp ordan xml ‘i html’e cevırıp user’a sunmak istiyorum appletler de permisson kuralları var bundan dolayı user’ın bılgısayarına grant ıle yazdırıyorum ama jsf ıle bu mumkun mu birde bunu hali hazırda bizde bulunan server’ın uzerınde yapıp kullanıcıya sonucları dondurebılırmıyım yanı user->MyServer->Server ve response de okların tersı gibi olucak bu durumu saglayabılıyormuyuz jsf bıze permisson gibi bir durum ortaya cıkarıyor mu?

  2. Osman Edip Çuhadar

    Merhabalar Hocam
    Netbeans 8 IDE’sinde JSF projesi geliştirmek istiyorum. Kendi içinde gelmesine rağmen glassfish local server’ı değil de apache tomcat kurup kullanmak zorunda kaldım. O ayrı bir sorun ama şimdilik ihtiyacım daha hızlı web arayüzü geliştirmek için ASP.net’teki gibi componentleri sürükle bırak mantığıyla kullanabilmemi sağlayacak bir toolbox’ı bu IDE’ye entegre etmek. Araştırdım internette ama pek anlayamadım. Yardımınızı rica ediyorum.
    İyi çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir