Yazan : Şadi Evren ŞEKER

Bilgisayar bilimlerinin ağ yönetimi çalışmalarının bir konusudur. Basitçe bir ağ ortamına aynı anda birden fazla bilgisayarın erişmesi durumunda oratamın algılanmasını ifade eder.

CSMA, OSI katmanlarından veri bağlantı katmanında (datalink layer ) çalışan MAC (Ortam erişim kotrolü, media access control) katmanının özel bir halidir. Bu protokol aşağıda açıklanacak olan olasılıksal bazı değerleri kullanarak, aynı ortama birden fazla erişimin olmasını sağlamaktadır.

Basitçe bir ortamda tek bir bilgisayarın sinyal yollayabildiği ortamlarda kullanılan ve bilgisayarların sırayla birbirini bekleyerek ya da ortamın boş olup olmadığını kontrol ederek iletişim yapmasını sağlayan protokoldür.

CSMA çeşitleri

csma protokolleri, ortam erişimindeki ısrarlarına (harun, persistent) göre 3 grupta incelenebilir

Israrcı olmayan CSMA (Non-persistent CSMA) : Bu yaklaşımda ortama erişip veri yollayacak olan bilgisayar ortamı kontrol eder. Şayet ortam boşsa veriyi yollar, şayet ortam boş değilse rastgele bir süre bekler ve tekrar ortamı kontrol eder.

Bu kontrol sırasında başka bir bilgisayar daha ortamı kontrol etmiş ve boş bulmuş olabilir. Bu durumda aynı anda iki bilgisayar da ortamdan veri yollamaya çalışacaktır. Bu durumda çakışma (collision) oluşacaktır ve çözüm olarak çakışma olması durumunda her iki bilgisayarda kendi ürettikleri rastgele zamanlar kadar bekleyerek ortamı yeniden kontrol ederler.

1-ısrarlı CSMA (1-persistent CSMA): Bu yaklaşımda veriyi yollayacak olan bilgisayar ortamı kontrol eder. Şayet boşsa yollar, doluysa süreli olarak kontrole devam eder. Ortam boş olunca veriyi yollar. Şayet bir çakışma (collision) oluşursa rastgele bir süre beklenerek tekrar yollanır.

p-ısrarlı CSMA (p-persistent CSMA) : Bu yaklaşımda 1-ısrarlı yaklaşıma göre p değerinde bir olasılık çarpanı bulunur. Buna göre gönderecek olan bilgisayar 1-ısrarlı yaklaşımda olduğu gibi ortamı kontrol eder. Şayet ortam doluysa boş olana kadar bekler, şayet ortam boşsa 1-ısrarlı CSMA’de olduğu gibi doğrudan veriyi yollamaz bunun yerine p değerinde bir olasılık hesabı yaparak bu olasılıksal oranda yollar. Ardından algoritma baştan ortamı kontrol eder ve bu şekilde devam eder.

Basitçe 0.2 ısrarlı bir CSMA örneğinde her 5 yollama imkanından sadece birisinde yollama olacağını söyleyebiliriz. Ancak bu 5te 1 oranı tekrarlı değildir. Yani her yollamadan önce 5 yüzlü bir zar atıp, yollanıp yollanmayacağına bakılır. Şayet zar yollama yönündeyse yollanır. İstatistiksel olarak bu ihtimal örneğin 10 denemede de olabilir arka arkaya iki denemede de.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir