Yazan : Şadi Evren ŞEKER

Bilgisayar bilimlerinde, çeşitli veri yapılarının (data structures) üzerinde bir bilginin aranması sırasına kullanılan algoritmaların genel ismidir. Örneğin bir dosyada bir kelimenin aranması, bir ağaç yapısında (tree) bir düğümün (node) aranması veya bir dizi (array) üzerinde bir verinin aranması gibi durumlar bu algoritmaların çalışma alanlarına girer.

Yapısal olarak arama algoritmalarını iki grupta toplamak mümkündür.

  • Uninformed Search (Bilmeden arama)
  • Informed Search (Bilerek arama)

Arama işleminin bilmeyerek yapılması demek, arama algoritmasının, probleme özgü kolaylıkları barındırmaması demektir. Yani her durumda aynı şekilde çalışan algoritmalara uninformed search (bilmeden arama) ismi verilir. Bu aramaların bazıları şunlardır:

Arama işleminin bilerek yapılması ise, algoritmanın probleme ait bazı özellikleri bünyesinde barındırması ve dolayısıyla arama algoritmasının problem bazlı değişiklik göstermesi demektir. Bu algoritmaların bazıları a aşağıda listelenmiştir:

Yorumlar

  1. Mehmet

    Hocam Merhaba,

    Mesela elimizde 1000 lik bir sayı dizisi olsun ve bu dizinin 999 tanesi aynı değere sahip ama rastgele bir indisin değeri bunlardan farklı olsun.Farklı olan değeri en kısa zamanda nasıl bulabilirim?Ne tarz bir algoritma düşünmem gerekiyor.

    Teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir