Vigenere Şifreleme (Vigenere Cipher)

Yazan. Şadi Evren ŞEKER

İlkel Şifreleme yöntemlerinden birisidir. Kaydırma Şifrelemesi ve Yerine koyma şifrelemesi gibi şifrelemelerden en önemli farkı şifrenin her harfe aynı şekilde değil bir harf bloguna uygulanmasıdır. Örnek olarak “mesaj” kelimesini “ali” şifresi ile şifrelemek isteyelim bu durumda:

mesaj -> 13 5 19 1 10
ali -> 1 12 9

şifreleme işlemi için şifre ile harfler sırasıyla toplanır:
13 05 19 01 10
01 12 09 01 12
—————
14 17 28 02 22
14 17 02 02 22
n q b b w

dolayısıyla şifreli metin “nqbbw” olarak bulunur. Açan taraf şifrelemenin tersini yani sırasıyla harflerden anahtarı çıkararak metni bulabilir.

Bu şifrelemede kullanılan şifreleme yöntemine çok alfabeli (polyalphabetic) şifreleme denilmektedir. Kaydırma şifrelemesi ve yerine koyma şifrelemesi yöntemlerine ise tek alfabeli (monoalphabetic) ismi verilmektedir.

Bu şifreleme yöntemine saldırı olarak yine frekans analizi kullanılabilir ancak burada anahtar kelimenin boyutu kadar harfte bir frekans analizi yapılacaktır. Örneğin anahtar boyutu yukarıdaki örnekte 3 verilmiştir dolayısıyla her 3 harfte bir aynı anahtar harf kullanılmıştır. Dolayısıyla aslında şifreli metnin her 3 harfte bir geçen harfi frekans analizine tabi tutulursa anahtar ve orjinal metin bulunur.

Bu şifreleme yöntemine saldırmak isteyen kişi anahtar boyutunu bilmiyorsa 2den başlayara 25e kadar bütün alternatifleri deneyeceği için yerine koyma ve doğrusal şifrelemeye göre bir seviye daha zor olacaktır.

Yorumlar

  1. Hadi Borozan

    worst case’te neden 2 ila 25 arasında ihtimal denenmek zorunda. ingilizce için konuşuyoruz neden 2 ila 26 arasındaki ihtimaller denenmemeli?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir