Yazan: Şadi Evren ŞEKER

Linux 2.6.23 sürümünden sonra çekirdekte (kenel) kullanılan zamanlama algoritmasıdır (CPU Scheduling). Algoritmanın özelliği, CPU meşguliyetini (CPU Utilisation) azami seviyeye getirmek ve işlemciden azami derecede istifade etmektir.

2.6.23 sürümünden önce Linux çekirdeğinde kullanılan O(1) zamanlama (O(1) scheduling) algoritması, performans kriterini sistemdeki bekleme sırası (ready queue) üzerine kurmaktaydı. CFS algoritması ise işlemlerin bekletildiği veri yapısını, kırmızı-siyah ağacına (red black tree) çevirmiştir.

Ayrıca CFS algoritmasında, zaman aralıkları nano saniyeler cinsinden hesaplanmakta ve dolayısıyla çok küçük zaman aralıklarında yapılan işlemler, sezgisel algoritmaların (heuristic algorithm) kullanılması gereğini ortadan kaldırmaktadır.

Zamanlama yaklaşımında, ayrıca işlem grupları oluşturulmakta ve gruplar arasında adalet sağlanması hedeflenmektedir. Bu sayede kullanıcı ile iletişimde olan masa üstü uygulamaları gibi uygulamalara daha fazla öncelik verilerek, arka planda çalışan daha düşük öncelikli sunucu görevlerinin, işlemci üzerindeki yükü azaltılmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir