Yazan : Şadi Evren ŞEKER

Bu yazının amacı, veri güvenliği ve şifreleme konusunda kullanılan ve temel şifreleme algoritmalarını öğrenmek için geliştirilmiş olan Crypttool programında basit bir uygulamanın geliştirilmesidir.

Programda, ilkel şifrelemelerden, kaydırma şifrelemesi (shift cipher) uygulamasını açıklayalım. Diğer algoritmalar da burada yapılan açıklamaya benzer şekilde denenebilir.

Öncelikle sistemde kullanacağımız şifreleme için bir girdi belirlememiz gerekiyor. Bu girdiyi, dosya, clipboard gibi çeşitli kaynaklardan belirleyebiliriz ancak biz elle yazacağımız bir girdiyi kullanacağız. Bunun için text input öğesini sisteme ekliyoruz.

Tool grubu tıklanarak açılır:

Ardından, Input altında bulunan, TextInput seçilir.

Seçtiğimiz öğe, çizim alanına taşınır:

Yerleştirme işleminden sonra öğeye sağ tuş ile tıklanıldığında, yukarıdaki şekilde bir menü açılır.

Bu menüde, kodlama (encoding) seçenekleri değiştirilebilir. Şayet kullandığınız işletim sisteminde kodlama ile ilgili bir probleminiz bulunmuyorsa (örneğin Türkçe karakterler için) default seçili bırakılabilir veya daha az problem yaşanması için UTF-8 seçilmesi tavsiye edilir.

TextInput nesnemize sağ tuşla tıklayarak open diyoruz ve aşağıdaki şekilde metin girebileceğimiz bir editör açılıyor:

Ekranda görüldüğü şekilde kodlanmasını istediğimiz verileri giriyoruz.

Sırada şifreleme algoritmamızı ve çıktı için gerekli olan araçları eklemek var. Bunun için önce, Classic Ciphers altında bulunan Ceaser, ardından da Tools altında bulunan TextOutput seçerek çalışma alanımıza ekliyoruz.

Eklenen bu blok diyagramlarını bağlamak için diyagramların kenarlarında olan üçgenlerden tutup bağlamak gerekiyor.

Artık şifreleme sistemimiz hazır. Denemek için herhangi bir ayarı değiştirmeden çalıştıralım.

Home sekmesi altında bulunan play tuşuna basıyoruz ve ekrandaki diyagram yeşil renk alıyor. Bu şu anda çalışıyor olduğunu gösteriyor. TextOutput nesnesine tıklayarak açarsak mesajımızın şifrelenmiş halini görebiliriz. Çalışmayı durdurarak değişiklik yapmaya devam etmek için stop düğmesine basalım.

Şifreleme algoritmasını doğru çalıştığını görmek için aşağıdaki şekilde bir ceasar şifreleme bloğu ve bir TextOutput daha sisteme ekliyoruz.

İkinci eklediğimiz Ceaser kutusunun şifreli mesajı açabilmesi için özelliğini decrypt olarak ayarlıyoruz.

Sistemi çalıştırıp, yeni eklediğimiz TextOutput değerini okuduğumuzda, giriş için verdiğimiz mesajın aynısını aldığımızı görebiliriz.

Bunun sebebi, mesajın önce şifrelenip sonra açılmış olmasıdır.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir