Yazan: Şadi Evren ŞEKER
OSI, ISO (International Standard Organisation (Uluslararası standart organizasyonu) ) tarafından 1982 yılında, ağ için bir standart getirmek amacıyla tasarlnamış 7 katmanlı bir ağ yapısıdır.
5 katmanlı TCP/IP yapısıyla yakın benzerliği olan bu yapının katmanları aşağıda listelenmiştir:
Katman 7: Application layer (Uygulama katamanı) : Kısaca bilgisayarda çalışan işlemler (processler) için hazırlanmış olan katmandır.
Katman 6: Presentation layer (Gösterim katmanı): Uygulama katmanından gelen bilgilerin bir alt katman olan oturum katmanına geçmesi sırasında, şifreleme verilerin tutuluş biçimleri (ASCII veya EBCDIC gibi) ve bu biçimler arası dönüşümler bu katmanda yapılır
Katman 5: Session layer (Oturum katmanı) Bu katman bir bilgisayarda bulunan işlemler arasında ayırım yapmaya yarar. Bilgisayara gelen paketlerin hangi işleme geldiği veya bilgisayardan giden paketlerin hangi işleme ait olduğunu tutar. (örneğin hem web hem de eposta paketleri aynı bilgisayara geliyor ama farklı programlar bu paketleri alıyor. işte bu ayrım oturum katmanında yapılır)
Katman 4: Transport layer (Taşıma katmanı) bu katman, ağ üzerinde gidecek veriler için emin bir iletişim ortamı sunar. Gitmeyen paketlerin tekrar gönderimi, gelen paketlerin bozuk olup olmadığının kontrolu bu seviyede yapılır.
Katman 3: Network layer: (Ağ katmanı) bu katman ağ üzerinde dolaşan paketlerin adreslemesi ve bilgisayarlar arasında yönlendirilmesini yapar. TCP/IP protokolündeki IP protokolüne benzetilebilir ve örneğin paketlerin hangi IP adresinden gelip hangi IP adresine gittiği tutulur.
Katman 2: Data Link layer (Veri bağı katmanı) Bu katmanın görevi aynı ağda bulunan bilgisayar veya cihazlar arasında iletişimi sağlamaktır. bir üst katman olan ağ katmanına çok benzer ancak etki alanı sadece direk bağlı cihazlar ile sınırlıdır.
Katman 1: Physical Layer (Fiziksel Katman): Bu katman verinin elektrik sinyallerine dönüştürüldüğü katmandır. Gelen ve giden verilerin sinyal işlemesi yapılır. Bağlı bulunulan ortama göre (örneğin ethernet, uydu, kablosuz bağlantı gibi) paketler işlenerek ağa konulur veya ağdan alınarak anlamlı hale getirilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir