Yazan : Şadi Evren ŞEKER

Bilgisayar algoritmalarında, algoritmanın görsel olarak tasvir edilebilmesi için geliştirilmiş bir çizim yöntemidir. Buna göre yapısal programlamaya uygun olarak geliştirilmiş bir programlama dili aşağıdaki üç temel özelliği içerir:

İşte temel olarak bu 3 işlemi yapabilen her programlama dili yapısal programlamaya (structured programming) uygun olarak kabul edilir. Bu işlemleri tanımlayabilen bir akış diyagramı ise basitçe yapısal programlaya uygun dilleri modellemek için kullanılabilir.

Yukarıdaki her işlemin çizim karşılığı aşağıda verilmiştir:

Dallanma (fork):

Yukarıdaki şekilde de gösterildiği üzere akış diyagramında (flow chart) gelmekte olan akış bir koşula bağlı olarak sola veya sağa doğru dallanmaktadır.

Döngü (loop):

Yukarıda görüntülenen tasvirde gelen akış bir seçime göre sola veya aşağı dallanmaktadır. Bu dallanma işlemi bittiktensonra koşula geri dönerek sorgu tekrarlanmakta ve şart sağlandığı sürece aynı alt grup (burada siyah kareler ile gösterilmiştir) tekrarlanmaktadır. Bu şart sağlanmadığı takdirde sola dallanarak döngüden çıkılır.

Çalıştırma (Execute):

Çalıştırma işlemi bir programın en basit anlamda yaptığı her satırdır (statement). Basitçe bir alt program (su bprogram, subroutine) olarak kabul de edilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir