Yazan : Şadi Evren ŞEKER

Veri bağlama katmanı (Data Link Layer) protokollerinden birisi olan PPP üzerinden iki noktanın iletişim kurması mümkündür. Bu protokol sayesinde kullanıcı kontrolü, veri sıkıştırma ve şifreli iletişim mümkündür.

PPP protokolü oldukça fazla alanda kullanılmaktadır, telefon iletişimi, fiber optik kablo ortamı, radio iletişim ortamı, cep telefonları gibi ortamlarda kullanılır. Örneğin ADSL hatların yaygınlaşması öncesinde Türkiyede de İnternet Servis Sağlayıcıları (Internet Service Providers, ISP) tarafından sunulan telefon hattı üzerinden bağlantı (Dial up) için telefon bağlantısı sağlandıktan sonra modem üzerinde PPP protokolü yaygın olarak kullanılmaktaydı.

Günümüzde ise ADSL hatların üzerinde yaygın olarak PPPoE (Point to point protocol over Ethernet, Ethernet üzerinden Noktadan Noktaya iletişim) veya PPPoA ( Point to Point Protocol over ATM, ATM üzerinden Noktadan noktaya iletişim) bu protokolün birer örneğidir.

PPP’nin çalışmasını gösteren durum şeması aşağıda verilmiştir. Buna göre çeşitli durumlar ve bu durumlar arasında geçişler açıklanmıştır (State Transition Diagram)

Yukarıda da görüldüğü üzere hat ya bağlı ya da değildir. Bağlı olmadığı durumda (yukarıdaki Bağlı değil / Dead durumu) bağlantıya geçmek için öncelikle hatta bir talep gelmelidir (carrier sense).  Ardından bağlantı onayı ve ağ katmanı protokolünün devreye girmesi takip eder.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir