Yazan : Şadi Evren ŞEKER

Moore yasası, bir yasa olmaktan çok, bilgisayar donanımında kullanılan transistor sayısı ile ilgili bir istatistiki gözlemdir.Bu yasaya göre her iki yılda aynı hacim içerisine sığan transistor sayısı ikiye katlanmaktadır. Aşağıda emsnow sitesinden alınmış ve yıllarla göre işlemci teknolojisindeki atlamaları ve transistor sayılarını gösteren bir şekil bulunmaktadır:

Yukarıdaki bu şekilde takip edilebileceği üzere gelişim doğrusal bir yapıya sahiptir. Yasayı ortaya atan Gordon E. Moore 1970 yılında henüz 2200 adet transistor içeren işlemciler için bu yasayı söylediğinden beri gelişme doğrusunda büyük bir sapma olmamıştır. İstatistiksel olarak bu doğrunun devam etmesi beklenmektedir.

Moore yasasının farklı uygulamaları bilgisayar hafızaları (RAM) veya bir dijital kameranın kaç piksellik resim çekebildiği gibi farklı alanlara da uygulanmıştır.

Örneğin internet bağlantı hızı yoğunluğu için IBM tarafından hazırlanan aşağıdaki grafikte benzer bir doğrusallık göze çarpar:

Benzer bir grafik ise dijital fotoğraf makinelerindeki imgecik (pixel) yoğunluğunun fiyata oranı için aşağıdaki şekilde hazırlanmıştır:

Yukarıdaki bu grafiği hazırlayan kişinin adına bu artışa da hendy’s law (Hendy yasası) ismi verilmektedir. Bu grafikte, bilgisayar fiyatları hakkında da bilgi edinilebilir. Örneğin piksel başına fiyat değeri yıllara göre azalmakta, diğer bir deyişle bir dolar başına piksel sayısı giderek artmaktadır. Bu durum bilgisayar donanım fiyatlarındaki, ücret / performans dengesini göstermektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir