Yazan : Şadi Evren ŞEKER

Hafıza yönetimi sırasında kullanılan kıtalama (bölütleme, segmentation) hafızadaki her işleme tam olarak istediği kadar yer ayırmaya çalışır. Bu yaklaşımda, işlemler arasında oluşabilecek boşluklara verilen isim harici parçalar (dış parçalar, external fragments)’dir.

Her işleme ihtiyaç duyduğu kadar yer ayırmak ilk başta daha verimli gibi görülse de bu çözümde de boşluklar ve hafıza israfı söz konusudur. Sayflama (Paging) yaklaşımında slotların içine olan boşluklara iç parça (internal fragment) ismi verilirken kıtalama (segmentation) sırasında oluşan boşluklara dış parça (external fragment) ismi verilir. Bu boşluklar aşağıdaki şekilde oluşur.

Yukarıdaki şekilde görüldüğü üzere sırasıyla 1, 2 ve 3. işlemler gelmiş hafızada gösterilen alanlar bu işlemlere ayrılmıştır. Şimdi bu işlemlerden örneğin 2. işlemin çalışıp bittiğini düşünelim. Bunun anlamı 2. işlem hafızadan kaldırılacak demektir.

2. işlem hafızadan kaldırıldıktan sonra oluşan tablo aşağıdaki şekildedir:

Yukarıda da görüldüğü üzere 400 ile 500 arasındaki hafıza alanı boşalmıştır. Buradaki boşluk verimsiz bir boşluktur bunun sebebi 100 boyutunda başka bir işlem gelmediği sürece bu alan kullanılamaz. Hele bir de aşağıdaki gibi örneğin 75 boyutunda bir işlem gelirse arada kalan 25 birimlik boşluğun kullanılabilirliği oldukça azalır.

işte bu alanlara bilgisayar bilimlerinde verilen isim harici parça (external fragment)’dir.

Yorumlar

  1. Hakki Mert Topcu

    Hocam sayfalama algoritmasında masallah kafamı karıstırdıgınız bir yerde Last Recently Used ‘e en eski demişsiniz bir yandan en az erişilen ve kullanılan.Bir de yorum yerini silmişsiniz.Hata yapmanız normaldir ancak gelip orayı yorumdan kaldırmanız sizi daha da hatalı kılar.her insan hata yapar.ama kafam cidden karıstı sayenizde.

  2. Şadi Evren ŞEKER Article Author

    Sanırım bir hata olmuş, yorumları kaldırmadım. Kontrol edip yorumlardaki problemi düzeltiyorum.

    İlgili yazıdaki yorumları okursanız en az 3 kere yazıyı editleyip sizin bahsettiğiniz karmaşıklığı ortadan kaldıran yorum yazdım. Yine de anlaşılmıyor olabilir diye sizin yorumunuzdan sonra tekrar yazıyı düzenledim.

    İlgili yazıdaki sorunuza da cevap yazmıştım bir kere de burada yazıyorum. LRU en nadir kullanılan FIFO en eski kullanılan sayfayı değiştirir olay bu kadar basit.

    Ayrıca kişiliğime yaptığınız saldırıya da buradan cevap vereyim. Şayet hata yapmaktan korkuyor olsaydım ne böyle bir site yayınlar ne de yazılan her yoruma cevap yazıp, hiçbir karşılık beklemeden insanlara faydalı olmaya çalışırdım. Şayet bir yerde hata olduğunu düşünüyorsanız uyarmanız yeterlidir, bu tip kişisel mesajlara gerek yok.

    Başarılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir