Yazan  : Şadi Evren ŞEKER

Pardus kullanan ve bilgisayarına bloodshed.net sitesinden dev-cpp’nin linux versiyonunu indirerek kurmaya çalışan herkes gibi ben de libqt.so.2 veya libqtintf.so dosyası ile ilgili paylaşım (share) veya bulunamama hatası aldıktan sonra problemimi wine ile çözdüm ve bu yazının benzer durumdaki kişilere faydalı olacağını düşünüyorum.

Ne yazık ki linux sürümünü çalıştıramadım ve çalışacağını da sanmıyorum çünkü dev-c++’ın geliştiricileri kurulum içerisine sabit ve derlenmiş bir qt paketi koymuşlar (qt linux üzerinde bir görsel arayüz paketidir) ve ancak bu sürümü kullanan bilgisayarlarda çalışabilir gibi duruyor.

pardus ve linux işletim sistemlerinde windows emulasyonu yapan wine (windows emulator) isimli paketi öncelikle bilgisayarımıza kuruyoruz :

> pisi it wine

paket kendisine bağlı olan paketlerle birlikte kurulduktan sonra dev-cpp programının windows versiyonunu indiriyoruz. ardından indirdiğimiz dizini wine ile çalıştırıyoruz.(şayet siz de benim gibi pardus’un indirilenler dizinine kaydettiyseniz aşağıdaki şekilde bir komut vermeniz gerekiyor demektir, aksi halde bu yolu (path) değiştirin)

> wine /home/shedai/İndirilenler/devcpp-4.9.9.2_setup.exe

yukarıdaki komutu yazdıktan sonra windows ortamındaki gibi dev-cpp kurulumu başlar. Buradaki adımları anlatmayacağım çünkü normal bir dev-cpp kurulumundan farkı yok.

Kurulum sırasında hangi dizine kuruduğunuz çok önemli ancak sizin de benim gibi dev-cpp kurulumunun dizinini değiştirmediğinizi düşünürsek c:Dev-Cpp isimli dizine kurulum yaptınız demektir. Bu durumda programı çalıştırmak için :

> wine c:\Dev-Cpp\devcpp.exe

yazmanız yeterlidir. Buradaki yolun aslında wine tarafından kullanılan sanal bir yol olduğu ve linux kurulumumuz üzerinde windows havası estirdiğine dikkat etmişsinizdir.

Aslında dosyalar ~/.wine yolundadır. Örneğin

> cd ~/.wine

yazarsanız ve ardından

> ls

derseniz aşağıdaki gibi bir ekran görülür:

shedai-pardus shedai # cd ~/.wine
shedai-pardus .wine # ls
dosdevices  drive_c  system.reg  userdef.reg  user.reg
shedai-pardus .wine #

Yukarıda görüldüğü üzere drive_c ismi verilen bir dizin bulunmaktadır. Bu dizin aslında wine çalıştığında c: olan dizinin linuxtaki görüntüsüdür. Bu dizinin içerisinde windows emulasyonu sırasındaki dosyaların yerleşimi görülebilir.

Ayrıca pardus menüsünden > programlar > wine  altında buluna wine dosya yöneticisi ile de bilgisayarın windows emulasyonundaki dosyalara bakılabilir.

Bu dosya yönetimi aynı zamanda dev-cpp ile uygulama geliştirirken kaynak kodumuzu kaydettiğimiz yer açısından da önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir