Yazan : Şadi Evren ŞEKER

Bilgisayar güvenliği sağlanması sırasında, bilgisayarların yaymış olduğu, ses, radyasyon, ışık gibi yan yayılımların kullanılması ile gizli bilginin elde edilmesidir.

Örneğin, şifreleme yapılan bir bilgisayar odasında, saldırgan tarafın ses dinlemesi yaptığını düşünelim. Normalde hiç bir bilgi odadaki kişiler tarafından seslendirilmese bile, bilgisay klavyelesi kullanan bir insanın her harfe basışı farklı bir ses çıkarabilir. Saldırgan taraf bunu kullanarak odadaki sesten o anda yazılmakta olan açık mesajı algılayabilir.

Benzer şekilde her bilgisayar monitöründen yayılan radyasyon özel ekipmanlarla toplanarak bir bilgisayarın monitöründeki bilgi yeniden oluşturularak görüntülenebilir.

Bu radyasyon, bilgisayar güvenlikleri için en tehlikeli unsurlardan birisidir, sonuçta neredeyse tamamen manyetik ortamlar ve manyetizma üzerine kurulu olan bilgisayarların her parçasında oluşan elektro manyetik gürültü aslında uzayda başı boş salınan ve verinin güvenliğini tehdit eden bir bilgidir.

Çözüm olarak özel yalıtılmış ve dışarıya tek bir metal kablonun bile çıkmadığı kripto odaları inşa edilebilir.

Tempest kelimesi aslında kelime anlamı dışında bir kısaltma olarak kullanılmaktadır. Karşılayan açılım için çeşitli alternatifler sunulmuştur:

“Transmitted Electro-Magnetic Pulse / Energy Standards & Testing”
“Telecommunications ElectroMagnetic Protection, Equipments, Standards & Techniques”
“Transient ElectroMagnetic Pulse Emanation STandard”
“Telecommunications Electronics Material Protected from Emanating Spurious Transmissions”
“Tiny ElectroMagnetic Particles Emitting Secret Things.”

Yukarıdaki bütün bu kelimelerin kısaltması için TEMPEST kelimesi çeşitli zamanlarda ingilizcede kullanılmıştır. Türkçede, çeşitli kaynaklarda, “Elektromanyetik Dinleme ve Güvenlik” kelimelerinin baş harflerinden oluşsan EDG kısaltması veya doğrudan tempest kelimesi veya bu kelimenin sözlük anlamı olan bora kelimesi kullanılmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir