Yazan: Şadi Evren ŞEKER

Bir ağ içerisinde aynı anda birden fazla protokol kümesinin (ailesinin,yığıtının ) kullanılaması durumudur. Buna göre örneğin aynı ağ içerisinde IPv4 ile IPv6 beraber çalışabilmektedir.

Bu yaklaşıma göre IPv4’den IPv6 geçişi ( Transition from IPv4 to IPv6) işleminin problemsiz olarak yapılması hedeflenmektedir. Bu yaklaşımda bazı noktaların her iki protokol kümesini de konuşabilmesi gerekmektedir. Bu çift kümeye hitâb eden noktalarda bir aileden gelen paketler diğer aileye çevrilebilmektedir ve bu noktalar karşı tarafın konuştuğu protokolü anlayarak bundan sonraki konuşmalarını bu protokol üzerinden yaparlar.

Karşı tarafın hangi protokol kümesinden olduğunun anlaşılması için örneğin DNS’den faydalanılabilir. Buna göre örneğin DNS üzerinde yapılan bir sorgu sonucunda adresin karşılığı olan IP adresi v6 olarak destekleniyorsa cevap da IPv6 olarak döndürülür. Şayet desteklenmiyorsa IPv4 olarak cevap dönülür.

Aşağıda birden fazla ağda birden fazla protokol kümesinin kullanılması durumunda paketlerin geçişleri ve geçişler sırasında hangi kümeye ait oldukları verilmiştir:
Dual Stack Çift Yığıt geçiş grafiği

Yukarıdaki grafikte her noktadan bir sonraki noktaya geçiş sırasında paketin içeriği gösterilmiştir. Dikkat edilirse ortamlardan birisinin IPv4 olması durumunda iletişim IPv4 üzerinden yapılmakta, her ikisinin de IPv6’yı desteklemesi durumunda iletişim IPv6 üzerine taşınmaktadır. Hem IPv4 hem de IPv6 için ortak olan hedef ve kaynak bilgileri paketlerde kopyalanırken, IPv6’ya özgü olan sıra bilgisi ne yazık ki IPv4 ağ içerisinden paketler geçtikten sonra kaybedilmektedir.

Diğer alternatif IPv4’ten IPv6’ya geçiş yöntemleri için tıklayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir