Yazan : Şadi Evren ŞEKER

Veri güvenliği konusundaki en basit saldırı yöntemidir. Bir işin çok zeki olmayan ama güce dayalı çözümü misali her zaman en uzun çözüm yoludur ve her zaman bir çözme ümidi vardır 🙂

Basitçe bir şifreli metnin alabileceği bütün anahtar ihtimalleri veya bütün açık metin ihtimallerinin denenmesine dayanır.

Örneğin en basit şifreleme yöntemlerinden Kaydırma Şfirelemesini (Shift Cipher) ele alalım. Anahtar uzunluğu en fazla 26 olabilir (türkçe için 29). Kaba kuvvet saldırısında bütün bu ihtimaller denenir. Yani şifreli metin 1 kaydırılır ve okunmaya çalışılır, 2 kaydırılır ve okunmaya çalışılır,  ve böylece anlamlı bir metin çıkana kadar bütün ihtimaller denenir.

Kaydırma şifrelemesi gibi ilkel bir şifrelemede hemen sonuç veren oldukça etkili bu yöntem gelişmiş ve karmaşık saldırılarda giderek başarısız hale gelmektedir.

Ayrıca şifre çözme işlemleri sırasında sözlük saldırısı (Dictionary attack) kullanılarak hızlandırmak mümkündür. Bu yöntemle anahtarın alabileceği ihtimallerin azaltılması ve mümkün olan bir küçük kümenin denemesi mümkündür.

Yorumlar

  1. Ahmet HARPUTLU

    Merhaba Hocam;
    Karadeniz Teknik Üniversitesi, İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri 4. Sınıf öğrencisiyim. Veri Madenciliği kitaplarınızı ücretsiz edinmek istiyorum.
    Saygılarımla.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir