Yazan : Şadi Evren ŞEKER

POP3 protokolü, post office protocol (postahane, postane protokolünün) kısaltılmışıdır. Bu protokolün çalışma mantığı sürekli bağlı kalmayan kullanıcıların gelen iletilerinin sunucuda saklanmasına dayanır.

Buna göre her kullanıcının, sunucu üzerinde bir posta kutusu bulunur ve gelen iletiler (e-postalar, e-mails) bu kutuda biriktirilir. Kullanıcı sunucuya bağlandığı zaman kutusunda bulunan mektupları kendi bilgisayarına çekerek bağlı olmadığı süre içerisinde de okuyabilir. Sunucuda bulunan mektupları ise ister siler ister olduğu gibi bırakır.

POP1 ve POP2 protokollerinin gelişmiş hali olan POP3’ten sonra günümüzde henüz yaygın olarak kullanılmayan ve klasör özelliği, mektubu parçalara ayırmak gibi özellikleri içeren POP4 protokolü de bulunmaktadır.

POP3 protokolü çok özel bir ayar yapılmadıktan sonra 110 numaralı port üzerinden hizmet vermektedir. Aşağıda örnek bir POP3 protokolü iletişimi gösterilmiştir:

S: <wait for connection on TCP port 110>
C: <open connection>
S:    +OK POP3 server ready <sadi@bilgisayarkavramlari.com>
C:    APOP sadi c4c9334bac560ecc979e58001b3e22fb
S:    +OK sadi's maildrop has 2 messages (320 octets)
C:    STAT
S:    +OK 2 320
C:    LIST
S:    +OK 2 messages (320 octets)
S:    1 120
S:    2 200
S:    .
C:    RETR 1
S:    +OK 120 octets
S:    <the POP3 server sends message 1>
S:    .
C:    DELE 1
S:    +OK message 1 deleted
C:    RETR 2
S:    +OK 200 octets
S:    <the POP3 server sends message 2>
C:    QUIT
S:    +OK dewey POP3 server signing off (maildrop empty)
C:  <close connection>
S:  <wait for next connection>

Yukarıdaki örnekte S harfi ile başlayan satırlar Sunucu (server) mesajları ve C harfiyle başlayanlar İstemci (Client) mesajları olmaktadır. Yukarıdaki iletişimde öncelikle sadi@bilgisayarkavramlari.com adresinin sunucu üzerinde sisteme girişi yapılmakta ardından sunucuda bulunan 2 mesajdan ilkini okuyup silmekte ve son olarak 2. mesajı okuyarak sistemden çıkmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir