Yazan : Şadi Evren ŞEKER

JAVA programlama dilinde, derlenecek olan kaynak kodunun (Source code) kullandığı bağlantılı sınıfların (class) derlemeye dahil edilmesi için kullanılan terimin ismidir.

Basitçe bir java kodunu derlerken, java derleyicisinin(Compiler) sınıfları (class) aradığı yoldur. İki türlü atanabilir, ya ortam değişkenlerinden (environment variables) CLASSPATH değişkenine yazılır. Ya da derleme sırasında -cp parametresi ile verilir.

DOS üzerinde ortam değişkeni atamak için aşağıdaki komutlar kullanılabilir:

set CLASSPATH=.;C:Program FilesJavalib

yukarıdakine benzer şekilde istenilen bir class dosyası veya dizin ortam değişkenine eklenebilir.

derleme işlemi sırasında yukarıdaki şekilde tanımlanan dizinlerde bulunan sınıflar derlemeye dahil edilir. Ayrıca bir işlem yapılmasına gerek yoktur. Ancak yukarıdaki işlemi yapmak yerine aşağıdaki şekilde de derleme yapılabilir:

javac deneme.java -cp “.;C:Program FilesJavajre6lib”

Yukarıdaki derleme sırasında dikkat edilirse -cp parametresinden sonraki dizin “” işaretleri arasında verilmiştir. Bunun sebebi dizinlerde boşluk karakteri kullanılmış olması ve farklı parametre olarak algılanma ihtimalidir.

Windows üzerinde classspath için sistem değişkenlerine ekleme yapmak yeterlidir.

wincp

Sırasıyla bilgisayarım üzerinde sağ tuşla tıklayıp özelliklere girerek veya denetim masasından sistemi seçerek yukarıdaki ekrana ulaşılabilir. Ekranda sırasıyla gelişmiş sistem ayarları > ortam değişkenleri ve CLASSPATH seçiliyken “Düzenle” düğmesine basılırsa, bilgisayarımızda bulunan classpath değerini yazma şansımız olur.

Bu yazı şadi evren şeker tarafından yazılmış ve bilgisayarkavramlari.com sitesinde yayınlanmıştır. Bu içeriğin kopyalanması veya farklı bir sitede yayınlanması hırsızlıktır ve telif hakları yasası gereği suçtur.

CLASSPATH tam olarak ne işe yarar?

Örneğin aşağıdaki kodu ele alalım:

import java.util.*;
public class deneme{
     public static void main(String args[]){
        Random r = new Random();
         System.out.println("Rastgele bir sayı : " + r.nextInt());
    }
}

Kodun çalışması sonucu aşağıdaki ekran görüntüsü elde edilir:

rast

Yukarıdaki kod başarılı bir şekilde çalışmıştır. Bunun sebebi çalıştığı ortamda CLASSPATH ayarının doğru olmasıdır.  Şayet doğru ayarlanmamış olsaydı derleme ve çalışma aşamalarında hatalar ile karşılaşılabilirdi. bunun sebebi her java kodu doğrudan java.lang sınıfını implement eder. Ayrıca yukarıdaki örnekte ilave olarak java.util kütüphanesi de kullanılmıştır. Şayet classpath değerinde hata olsaydı bu sınıflara (class) erişilemeyecekti

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir