Yazan : Şadi Evren ŞEKER

Nesne yönelimli programlamanın gelişmesiyle birlikte dağıtık nesne mimarisi denilen bir kavram gün yüzüne gelmiştir. Bu kavrama göre bir nesne yönelimli projeyi farklı bilgisayarlar üzerinde dağıtmak ve projenin bu farklı bilgisayarlar üzerindeki farklı nesneler ile iletişim kurmasını sağlamak mümkündür.

Bu işlem için örneğin JAVA dilindeki RMI (uzaktan metod çağırma , remote method invocation) özelliğini kullanmak istediğimizi kabul edelim. RMI yapısında yerel nesnelerin (istemcideki nesnelerin (client objects)) uzaktaki nesneleri (remote objects, sunucudaki nesneler) tanıyıp çağırabilmeleri için uzaktaki nesnelerin de yerelde birer temsili olması gerekir. Bu temsil işlemini yerine getiren ve JVM’ler (Java Virtual Machine) arası nesne transferini yerine getiren yereldeki gölge nesnelere kütük ( Stub ) veya nesne vekili ( object Proxy ) isimleri verilir.

Buradaki amaç programcının çağırdığı nesneleri yereldeymiş gibi çalıştırıyor olması ve sonuçlarını yerel bir nesneymiş gibi alıyor olmasıdır. Ancak işin aslında nesne sadece bir görüntüden ibaret olup yaptığı iş gelen çağırma taleplerini ( invokation ) uzaktaki nesneye iletmek ve uzaktaki nesnenin sonucunu yereldeki çağıran nesneye geri iletmektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir